Trygghet för alla med brandgenomföringar

31 mars 2021
william eriksson

En stor rädsla för många är att det ska börja brinna. Känslan av att se hela sitt hem och alla prylar försvinna i rök, och det värsta av allt, om alla inte tar sig ut. Idag i de moderna husen har man oftast redan något form av brandskydd. Det kan vara brandgenomföringar som man lagt i väggarna. Det är dessa brandgenomföringar som sedan ska tätas med brandtätningar. Ibland behöver man kontrollera dem.

Säkerheten är verkligen det viktigast av allt, så pass viktigt att det kan rädda liv. Med ett bra brandskydd förlänger du tiden på att kunna ta er ut. Med tur kan ni till och med hinna släcka branden, såklart med brandkårens hjälp. Får brandkåren larm kör de så snabbt de kan ut till er. Sov tryggt om natten när ni vet att allt funkar som det ska och ni har olika brandskydd hemma.

På nolltid slukar elden huset 

Det är en total katastrof när det börjar brinna. Sverige har många äldre trähus, och för dessa tar det inte lång tid att brinna ned till grunden. Det är närapå omöjligt att stoppa det om det börjar, speciellt om man inte har någon brandtätning. Brandtätningar fungerar runt brandgenomföringarna mellan fastsighetens olika rum, som kallas brandceller. Det sitter i väggarna och förhindrar röken och branden från spridning. Branden stoppas inte helt, men tiden blir längre för att ta er ut och eventuellt kunna stoppa branden.

Man kan inte leva med rädsla att något ska hända. Däremot kan man vara väl förberedd. Har man barn kan man prata med dem om vad som ska göras om brandlarmet går. Brandlarmet har en viktig uppgift och ska helst finnas i varenda rum. Det är även bra om det finns brandsläckare och brandfiltar nära till hands. Genom att ha detta och planera hur ni ska göra så kommer det bli lättare.

Fler nyheter