Så hade samhället sett ut utan vägmarkeringar
Vad är väl en skolgård utan uppritade basketplaner, hopphagar och andra banor för lärande lek och skoj? Ingenting. Man tänker kanske inte direkt på vägmarkeringar när man tittar på basketplanlinjerna, men det är egentligen exakt vad det är. Eller, det är åtminstone ofta samma typ av företag som ritar den typen av markeringar som de linjer du ser på vägar, parkeringsplatser eller bussterminaler.
Vägmarkeringar är mer än bara uppritade linjer på asfalt. Det är ett sätt att kommunicera. Ett sätt att skapa ordning ur kaos. Vägmarkeringarna berättar för dig och alla andra vad det är som gäller. Den här linjen får du inte passera. Här måste du se upp för mötande trafik. I den här rutan får du lov att parkera. Foular du en spelare i det här området kommer motståndarna få straffkast. Allt det berättar vägmarkeringarna utan att använda sig av ord.
Vägmarkeringar räddar liv
När man tänker på det kan man konstatera att vi inte är mycket till samhälle utan dessa vägmarkeringar. Bara föreställ dig hur trafiken hade sett ut. Människor hade kört sina bilar på “fel” sida av vägen. Det hade inte ens funnits någon rätt eller fel sida av vägen, eftersom det inte hade funnits några vägmarkeringar som berättade det för oss. Folk hade dött i trafikolyckor som bananflugor dör i en skål med diskmedel, honung och vinäger.
Därför bör du alltid anmäla till exempelvis Trafikverket om du råkar få syn på en stopplinje som har mattats med åren. Den kanske knappt syns alls längre utan har blivit ett med asfalten. Fylls den inte i kan det leda till att folk inte stannar i korsningen. Då är olyckan snart ett faktum. Vägmarkeringar räddar liv. Vi är helt beroende av dem för att vårt samhälle inte ska implodera. Tänk på det nästa gång du parkerar bilen i en parkeringsruta.