Plåtbearbetning

03 november 2022
Staffan Ehrlin

editorial

Om du letar efter ett sätt att komma in i den spännande världen av plåtbearbetning behöver du veta hur man använder en CNC-maskin

Dessa maskiner är oumbärliga för alla som vill skapa olika metallföremål, inklusive bearbetning av plåt, från grunden. Här är lite av allt som du behöver veta om dem.

En CNC-maskin är en dator-numeriskt styrd maskin som används för att skapa metallföremål från grunden. De används vanligtvis i industriella miljöer, men kan också hittas i hobbybutiker och till och med i vissa hem. Dessa maskiner använder en mängd olika verktyg och tekniker för att skära, forma och svetsa ihop olika metalldelar. Det kan handla om allt från enklare plåtar som formas till hängrännor, eller tyngre metaller som svetsas ihop och blir skyddsgaller.

plåtbearbetning

I och med intåget av hemmabryggerier, blev det vanligt att privatpersoner antingen ordnade egna ”tanks” eller beställde från någon välrenommerad plåtslagare. Om de valde de senare alternativet så var tanksen säkerligen skapade med hjälp av CNC-maskiner, och på så sätt även bättre utformade efter ändamålet och håller antagligen längre.

Utbildning och erfarenhet är a och o

Det första du behöver göra när du använder en CNC-maskin är att välja rätt verktyg för uppgiften. Det finns en mängd olika det finns olika verktyg som alla är utformade för en specifik uppgift. Om du till exempel vill skapa ett enkelt objekt för plåtbearbetning, till exempel en hängränna, behöver du ett annat verktyg än om du försöker smida ett mer komplicerat objekt, till exempel en motordel. När du väl har valt rätt verktyg är det dags att sätta igång.

Men att kunna använda sig av en CNC-masking på ett smidigt och effektivt sätt, kräver inte bara ett brinnande intresse, utan även utbildning och framförallt erfarenhet. Personligen använde jag mig av Stefan Hofmeijer Svets och Mekanik, när jag behövde plåtbearbetning utförd. Det är jag glad för idag, för jag personligen saknar både erfarenhet och utbildning inom området. Du hittar dem här: https://www.hofmeijer.se/metallbearbetning.

Fler nyheter