I Varberg finns leverantör av pumpar för alla tillämpningar

29 juni 2022
william eriksson

editorial

Läser man om pumpar så ramlar man förr eller senare på den märkliga pulverpumpen. Det är alltså möjligt att pumpa fasta material som ett pulver. För en annan som trodde att pumpar mest handlade om att flytta runt vatten i rör, eller kanske luft från utsidan och in i ett däck, blir pulverpumpen en märklig och spännande upptäckt.

För den som jobbar inom industrin kan pulverpumpen vara en av alla nödvändiga delar för att verksamheten ska fungera. Inom matvaruindustrin pumpar man pulver som kakaopulver och torrmjölkssubstans, inom färgindustrin pumpar man istället olika färgpigment i pulverform och det finns många andra tillämpningar. Men precis som så mycket annat som är vardagsmat bakom industriportarna, kan en relativt okänd pumpteknik vara oändligt fascinerande för den oinvigde åskådaren.

 

pumpservice - pumpar Varberg

 

Pumpa pulver – hur funkar det?

Den stora utmaningen med att pumpa runt ett pulver är att det ska gå igenom rör. Det är ofta hela poängen, att föra pulvret från ställe A till ställe B genom ett rör för att göra det smidigt och undvika damm i transporten. Letar man upp pulverpumpar hos den lokala leverantören av till exempel pumpar i Varberg, hittar man något som kallas membranpumpar

Membranpumpen fungerar genom att man skapar undertryck som drar fram vätskan, eller i det här fallet pulvret, till pumphuset. Sedan trycks membranet åt andra hållet så trycket höjs och substansen trycks vidare (med backventiler så kan substansen inte gå tillbaka där den kom ifrån).

Utmaningen med substanser i fast format som pulver är att det blir mycket hög friktion när materialet flyttas. Det kan man oftast lösa med att pulvret blandas med en gas eller luft som minskar motstånden. Pulvret får liksom virvla med luften runt i rören och fram till destinationen. Pumpen behöver fortfarande vara robust och kraftig, men hos rätt pumpservice så är det problemet löst. Dagens moderna membranpumpar klarar lätt av jobbet!

Fler nyheter