Grå starr – orsaker, symtom och behandling

13 juni 2023
Veronica Urena

editorial

Grå starr, även känd som katarakt, är en vanlig ögonsjukdom som påverkar miljontals människor över hela världen. I denna artikel kommer vi att utforska vad grå starr är, dess orsaker, symtom och tillgängliga behandlingsalternativ. Om du eller någon du känner lider av grå starr kan denna information hjälpa till att öka förståelsen för sjukdomen och dess hantering.

Vad är grå starr?

Grå starr är en ögonsjukdom som påverkar ögats naturliga lins. Linsen är den genomskinliga strukturen som sitter precis bakom pupillen och fokuserar ljuset på näthinnan för att skapa tydliga bilder. Vid grå starr blir linsen gradvis grumlig, vilket leder till suddig syn och andra synproblem.

Orsaker till grå starr

Det finns flera faktorer som kan bidra till utvecklingen av grå starr, inklusive:

1. Åldrande

Åldrande är den vanligaste orsaken till grå starr. Med tiden kan proteiner i ögats lins brytas ner och ackumuleras, vilket resulterar i en grumlig lins.

2. Exponering för ultraviolett strålning

Långvarig exponering för solens ultravioletta (UV) strålning kan öka risken för att utveckla grå starr. Det är därför viktigt att använda solglasögon med UV-skydd och att undvika överdriven UV-exponering.

3. Rökning och alkoholkonsumtion

Rökning och hög alkoholkonsumtion kan också öka risken för grå starr. Det rekommenderas att undvika rökning och att begränsa alkoholkonsumtionen för att minska risken för sjukdomen.

grå starr

Symtom på grå starr

De vanligaste symtomen på grå starr inkluderar:

1. Suddig eller dimmig syn

En av de första märkbara symtomen på grå starr är suddig eller dimmig syn. Det kan kännas som att titta genom ett grumligt fönster.

2. Nedsatt färgseende

Grå starr kan påverka din förmåga att se och särskilja färger korrekt. Färger kan verka bleka eller matta.

3. Svårigheter med nattseende

Många personer med grå starr upplever svårigheter med att se klart under nattliga förhållanden eller i svagt ljus.

Behandling av grå starr

Det enda effektiva sättet att behandla grå starr är genom kirurgi. Under operationen avlägsnas den grumliga linsen och ersätts med en klar artificiell lins, även kallad en intraokulär lins (IOL). Denna operation kallas kataraktoperation och är en säker och vanligt utförd procedur. Efter operationen kan det vara nödvändigt att använda glasögon eller kontaktlinser för att korrigera synen och uppnå optimal synskärpa.

Fler nyheter