Finn trygghet i säkerhetsdörrarnas tidevarv

09 mars 2021
Mikael Barani

Det här med trygghet handlar om att man litar på människorna som man har omkring sig. Att man känner sig säker i den miljö som man lever och verkar i. Under slutet av 1900-talet och framåt har många av oss upplevt det som att den där tryggheten stadigt har minskat. Istället ersätts den av säkerhet, vilket handlar om att man installerar saker som övervakningskameror och säkerhetsdörrar.

Landsbygden vaknar till liv

Absolut, det är förstås bra att vi kan hantera symptomen av den eskalerande osäkerheten på det sättet, men någonstans måste vi också konfrontera grundproblematiken.

Ute på landsbygden är man numera vad vid att ta hand om sig själv. I varje fall när man bor ute i glesbygden och har långt till närmaste polisstation. Här håller man kontakten med varandra genom chat-appar och rullar det in en okänd bil i bygden så vet alla om det inom någon minut.

Det finns trots allt saker som är positiva med de tider vi lever i nu, för kanske ser vi civilsamhällets återkomst.
Någonstans så hyrde vi ut allt det där till staten, men nu börjar många upptäcka begränsningarna med detta. För lagens långa arm må vara lång, men den har ändå en begränsad räckvidd.

Istället måste vi själva se till att ta tillbaka lite av det där som var helt vanligt för inte alltför länge sedan.

Genom att kombinera god grannkontakt med moderna lösningar, som just säkerhetsdörrar, så minskar vi också risken för att buset ska kunna påverka just våra liv.

För det gäller trots allt att anpassa sig efter rådande förhållanden, vad man än tycker om dem. Att utopistiskt bara blunda för den problematik samhället står för betyder inte att den bara försvinner. Däremot kan vi, alla vi, göra vårt bästa för att göra vår värld till en bättre plats genom goda handlingar och konstruktiva initiativ.

Fler nyheter