Därför ska man gå till en tandhygienist

21 februari 2022
patrick pettersson

editorial

En tandhygienist arbetar förebyggande, och går man regelbundet till en tandhygienist behöver man inte lika ofta besöka en tandläkare. När man går till en tandhygienist får man först tänderna och tandköttet undersökt. Ofta tas också röntgenbilder för att se om det finns karies. 

Det är även ganska vanligt att vuxna får tandsten och plack. Tar man inte bort detta kan det leda till tandlossning och att man slutligen förlorar tänderna. Det är tandhygienistens uppgift att ta bort tandsten och plack och detta ska helst göras årligen. 

Regelbundna besök hos en tandhygienist gör att man många gånger kan förhindra att problem med tänderna uppstår och man slipper genomgå dyra behandlingar. Ofta kan tandhygienisten se om man behöver bli bättre på att rengöra tänderna och visa hur man ska göra detta. Tandhygienisten kan också tipsa om produkter som underlättar rengöringen av tänderna. Inte sällan får man också förmaningar om mat och dryck som man helst ska undvika. 

 

Tandhygienist

 

Tandhygienisten utför även estetiska behandlingar

Många tandhygienister, som exempelvis tandlakare-adenjangenstal.se/behandlingarProduct, erbjuder också estetisk tandvård och tandblekning, samt även bettskena. Har man opererat in tandimplantat kan man också behöva gå till tandhygienisten för att säkerställa att man rengör tänderna tillräckligt. Även om tänderna är konstgjorda måste man vara jättenoga med munhygienen. Detta för att inte drabbas av inflammationer i tandköttet, eftersom det kan göra att man tappar implantaten. 

Hur mycket det kostar att gå till en tandhygienist beror på tidsåtgången och omfattningen av arbetet. Då det även finns tandhygienister som arbetar på privata tandvårdskliniker kan priserna variera. Går man ofta till tandhygienisten kan det därför löna sig att jämföra priser, särskilt för de olika estetiska behandlingarna. Man brukar kunna hitta prislistor utlagda på tandvårdsklinikernas hemsidor, men man kan även ringa och fråga. Det kan vara bra att känna till att tandvårdsbidraget och högkostnadsskyddet också gäller hos tandhygienisten.

Fler nyheter