Ett trumsets beståndsdelar

17 april 2019
Mikael Barani
Ett trumsets beståndsdelar

Dags att backa bandet och kika på hur ett klassiskt trumset är uppbyggt. Det går naturligtvis att bygga ut och komplicera saker i det oändliga efter smak och behov, men detta är grunddelarna på ett standardset.
Trummor är ett mer omfattande instrument än till exempel gitarr och bas. Är du själv nyfiken på att börja spela trummor kan det därför vara en god idé att ta ett snack med experterna på DanGuitar.

Beskrivningarna nedanför utgår från en högerhänt trummis.

Virveltrumman
Tillsammans baskagge och hi-hat utgör virveltrumman grundstommen i ett trumset. Har ett distinkt ljud som förstärks av den så kallade sejarmattan som ligger spänd under virveltrumman.
Virveln placerad något till vänster om mitten, och hamnar mellan benen på trummisen.

Hi-hat
Två cymbaler vända med de djupa sidorna mot varandra, fastsatta på ett stativ. Deras avstånd kan styras med hjälp av stativets fotpedal och ljudet påverkas beroende på hur mycket de två cymbalerna då vidrör varandra. Används främst för att hålla takten.

Baskagge/bastrumma
Den stora trumman som ligger ned på högkant. Spelas på genom att trampa på en fotpedal som styr en klubba som slår mot trumskinnet. Ibland används även en dubbelpedal, framför allt i tyngre musik, för att kunna åstadkomma lättare kaggslag och därigenom större driv i musiken.

Hängpukor/tom-tom
De två (vanligtvis) mindre trummorna som är placerade ovanför baskaggen. Används för att föra så kallade ”fills” som accentuerar takt och rytmer samt skapar dynamik. De är stämda olika, och den högra pukan är oftast större än den vänstra.

Golvpuka
Står uppställd på golvet, till höger framifrån sett. Ljudmässigt ligger golvpukan någonstans mellan hängpukor och bastrumma. Fyller samma syfte som övriga pukor.

Crash
Den vänstra cymbalen som skapar ett kraschande ljud när man slår på den. Används för att accentuera inslag i musiken.

Ride
Den högra, och största, cymbalen. Har många användningsområden, och man spelar ofta både på själva cymbalytan, som den så kallade ”klockan” – den lilla toppen där cymbalstativet sticker ut genom. 

 

Fler nyheter